Enequi: Elfack ett perfekt tillfälle för utbildning

– Det är många som blir förvånade när de inser att energilager inte handlar om något som ska komma sen, utan om att det är lönsamt redan nu.
Håkan Svärd, vd för Enequi som är en svensk utvecklare och leverantör av intelligent energilagring, ser Elfack som ett sätt att nå och utbilda installatörer i lönsamheten med energilager.

På väggen i montern på Elfack hänger vita, stilrena energilager på rad. Men till skillnad från de andra, fortfarande få, utställare på Elfack som också visar energilager har Enequi valt att ha sin monter på den del av mässan som främst frekventeras av installatörer.
– Vi är framför allt här för att knyta nya kontakter med installatörer. Vi vill att de ska få upp ögonen för vilken roll energilager kan spela redan nu, och få dem intresserade av att lära sig mer om våra produkter, säger Håkan Svärd.

Men vi tar det från början. 2018 startades Enequi som en avknoppning från ett företag som sysslar med fastighetsautomation, eftersom de insåg att energilagring skulle komma att växa så starkt att det krävdes ett eget bolag för det.
– I och med elektrifieringen måste vi bli bättre på att ta till vara energin och styra vår energianvändning, och vi kan se nu att intresset för energilager har stigit i takt med elpriset.

Installatören viktig länk till kunden

Idag är det villakunder som är Enequis viktigaste kunder, men privatpersoner tar sällan kontakt direkt med tillverkaren.
– En villaägare som vill bygga solceller och komplettera med energilager tar inte kontakt med oss utan frågar sin lokala elektriker vad de ska köpa. Det är därför det är så viktigt för oss att komma i kontakt med de lokala installatörerna, visa vad vi erbjuder och visa vad vår produkt kan erbjuda både dem och slutkunden.

Det var därför Enequi valde Elfack, och det var därför man valde att stå mitt bland installatörerna.
– Digitala mötesplatser i all ära, men det fysiska mötet är fortfarande jätteviktigt för att väcka nyfikenhet på något nytt.

Kommit längre än många tror

Så här i slutet av mässans första dag konstaterar Håkan Svärd att nyfikenheten har varit stor från besökarna, men också att många av dem har uttryckt en förvåning över hur långt utvecklingen inom energilager har kommit.
– Många tror att energilager fortfarande ”bara” är ett batteri. Men våra produkter har intelligent mjukvara som bland annat kan styra både produktion och konsumtion på optimalt sätt, vilket ger stora effekter på både energianvändningen och lönsamheten.

Samtalen ger många av besökarna på Elfack ”åh fan-upplevelser”, och målet med deltagandet på mässan är att Håkan Svärd och hans kollegor ska komma härifrån med kalendrar fullbokade med möten med nyfikna installatörer.
– Vår roll nu är att utbilda. Elmarknadens prissättning är komplicerad, och svaret på frågan hur lönsamt ett energilager är för en enskild kund är ”det beror på”. Därför måste installatören inte bara lära sig om vår produkt och vilka möjligheter den ger, utan också att ställa rätt frågor till slutkunden för att se vad som lönar sig bäst för den.

Men även om marknaden är ny och kunskapen än så länge inte är så utbredd ser Håkan Svärd stora möjligheter framöver.
– Intelligent energilagring gör det möjligt att optimera elanvändningen till lägre kostnad, och det skapar lönsamhet för slutkunden, för installatören, för oss och för samhället.

Nyhet! Update by Elfack har premiär 22-23 maj 2024

I maj 2024 är det premiär för Update by Elfack på Svenska Mässan i Göteborg – en ny fackmässa med fokus på den senaste tekniken inom el och energiområdet.

– Utvecklingen går så otroligt fort! Av de besökarundersökningar som gjordes i samband med årets Elfack framgick det tydligt att det finns en önskan om mer information och tätare dialog, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för ordinarie Elfack och Update by Elfack.

Update by Elfack kommer att arrangeras vartannat år på jämna årtal och därmed komplettera Elfack, norra Europas största mötesplats för el- och energibranschen, som arrangeras udda år.

Fackmässan speglar nedan tio produktområden:
Solenergi & solpaneler, e-mobilitet & laddinfrastruktur, energilagring & batterier, vätgas & bränsleceller, elinstallation, belysningsteknik, konsulting/teknik/design, energi & fastighetsautomation, transmission/distribution/smarta elnät och säkerhetslösningar.

För mer information om Update by Elfack, läs här.